U bent hier

Wat is TotalBodyReflex

Steeds vaker ervaren mensen dat de balans tussen structuur, functie en energiebalans van het lichaam verstoord is. Dit uit zich in een diversiteit aan klachten. Pijn, ziekte, vermoeidheid, hormoonwisselingen, neerslachtigheid zijn enkele veel voorkomende signalen. Maar hoe kom je weer tot herstel?

TotalBodyReflex is een nieuwe therapie die je begeleidt naar zelfherstel. Wanneer je uit eigen wil en inzicht leert handelen, ga je actief op zoek naar kracht, herstel en evenwicht. Wanneer er sprake is van ziekte of beperking leer je hoe je zelf meer regie over je leven kunt houden.

TotalBodyReflex is een zeer milde behandelvorm. De behandelaar past verschillende technieken toe die invloed hebben op de flexibiliteit, de vloeibaarheid en spanningen in je lichaam. Alles binnen de grenzen dat je lichaam op dat moment aan kan. De behandelaar forceert niets. De handen van de behandelaar ontvangen reflex-informatie die wanneer de behandelaar ‘in het lichaam’ werkt, niet waar te nemen valt. ‘In het lichaam’ werken is manipuleren. Manipulatie verhoogt het zelf beschermend vermogen. Wanneer je lichaam niet in staat is tot zelf herstellend vermogen, zal het zichzelf ook beschermen. Simpel gezegd: je lichaam wordt meer beperkt. Je lichaam is zo ingenieus dat de zelfbescherming niet specifiek op de plaats van het letsel waarneembaar is. De behandelaar luistert met zijn/haar handen naar wat je lichaam aangeeft. Dit is voor het lichaam een veilige manier om de zelfbescherming los te laten en tot herstel te komen. De behandelaar heeft veel anatomische, fysiologische en morfologische kennis en zal uitleggen wat hij/zij doet.

Herkenbaar? Neem contact op met een TotalBodyReflex therapeut!

In de praktijk worden alle uiteenlopende klachten integraal onderzocht en behandeld. Je kan in de praktijk terecht voor de behandeling van onder andere sportblessures, herstel na operaties, rugpijn, hoofdpijnen, vermoeidheid, burn-out, concentratieproblemen, angsten, overgangsklachten, hormonale problemen, vruchtbaarheidsproblemen, klachten na een bevalling, chronische aandoeningen, onverwerkte nare ervaringen (trauma), leer-, gedrags-, en ontwikkelingsproblemen.

Waarom deze nieuwe therapie?

Je lichaam bestaat uit cellen. De cellen in je lichaam hebben alle informatie in zich. Hoe konden ze zich anders differentiëren in een zenuwcel, of een levercel, of een botcel nadat het DNA van vader en moeder bijeengekomen was? De ruimte tussen alle cellen wordt de Extra Cellulaire Matrix genoemd (ECM). In deze ruimte bevinden zich fasciale structuren. Deze fasciale structuren vormen een netwerk door je hele lichaam heen. De fasciale structuren vormen de steunstructuur van al het andere weefsel in het lichaam. Dit wordt ook wel tensegrity genoemd. Alle bloedvaten, organen, zenuwen, botten, spierweefsel zijn omgeven door fascia. Pas sinds enkele jaren wordt er serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van de fascia. Men is tot de ontdekking gekomen dat er een vorm van communicatie binnen de fasciastructuur plaats vindt, waardoor alles in je lichaam met elkaar verbonden is. Bij TotalBodyReflex wordt de informatie van de fascia gebruikt om tot een goed en blijvend herstel te komen. 

De tweede belangrijke peiler in TotalBodyReflex is het behandelen van de venen en de arterien en de diepe lymfatische structuren. Door een goede afvoer van afvalstoffen en een goede aanvoer van voedingsstoffen kunnen weefsels optimaal functioneren. Het behandelen van de bloedvaten en lymfe is uniek.

De derde en zeer belangrijke peiler in TotalBodyReflex is het behandelen van het autonome zenuwstelsel. Dit is het deel van het zenuwstelsel dat de organen aanstuurt. In reactie op wat er om je heen gebeurt – en op basis van ontwikkelingen en gebeurtenissen die je eerder in je leven hebt meegemaakt – kan het autonome zenuwstelsel je lichaam in een verdedigende toestand brengen, de zogenaamde fight/flight reactie of de freeze reactie. Zoals vele wetenschappelijke artikelen op basis van de zogenaamde polyvagaaltheorie van Stephen Porges aangeven, hebben deze verdedigingstoestanden als ze vaak en lang aanhouden een flinke, negatieve impact op je gezondheid en welbevinden. Zo kun je problemen krijgen met je darmen, met de ademhaling, kan er vermoeidheid optreden en kunnen er problemen ontstaan met het afweersysteem. Maar ook bij depressie, angsten, problemen met het omgaan met emoties en bij het niet echt kunnen verbinden met de mensen om je heen is het autonome zenuwstelsel van slag. Het lukt dan niet meer om flexibel te reageren op wat er allemaal gebeurt. De nervus vagus – de ‘zwervende zenuw’ – die vanuit je hersenen naar bijna al je organen loopt – speelt in het polyvagale systeem een belangrijke rol en is dan ook een belangrijk werkgebied in de TotalBodyReflex therapie.

De behandeling is gericht op het flexibeler functioneren van het autonome zenuwstelsel en op alle bij klachten betrokken weefsels, inclusief de geestelijke componenten. Vandaag de dag is het duidelijk dat lichaam en geest niet te scheiden zijn. Beide werken continue, dag en nacht samen. Het ontstaan van letsel heeft vaak een emotionele component. Bij TotalBodyReflex wordt de kennis geïntegreerd met de praktijkervaring. De kennis over de embryonale ontwikkeling en het brein biedt je lichaam meer mogelijkheden tot zelfherstel.

De TotalBodyReflex behandelaar heeft zijn/haar handen getraind om de anatomie te voelen. Het waarnemen is een reflexmatige waarneming in de handen van de behandelaar. Op een zachte manier wordt je anatomie uitgenodigd om te herstellen. Ook het zenuwstelsel wordt op een soortgelijke, zachte manier benaderd en behandeld. De technieken zorgen er voor dat de cellen het ingeprogrammeerde programma weer gaan uitvoeren en je lichaam weer de ruimte en mogelijkheid krijgt om weer flexibel te kunnen reageren. De visie is dat juist door deze zachte benadering, het zelf herstellend vermogen optimaal wordt gebruikt.

En dat is nieuw in Europa!